13 Eylül 2010 Pazartesi

BASIRA BALI

arefe günü arıları dodurga/bel mahallesine koyduk. referandum sonuçlarından bir gün sonra arıların çalışmasını, basıra durumunu incelemek için soluğu arılıkta aldık. basıra olduğu zaman arılar bu görünen çamlara uçuyor.bizim burada çam balına basıra balı deniyor.ben de başlığı öyle seçtim.aynı kelime hastalık bulan sebzeler için de "sebzeler basıralandı" diye söylenir.hastalık anlamında.



yerli halktan çoban osmandan aldığımız habere göre bir gün önce rüzgardan dolayı arılar uçamamış.sabahtan ise çiğ durumu iyiymiş ve arıcı niyazi arıkan amcanın deyişine göre sabahtan arılar çok iyi uçmuş. niyazi amca ile bugün tanıştık.bizim kahraman arıkan hocanın babası.akılda kalanlar sıra dışı şeyler olurmuş ya.kahraman hocanın oyunlarda sayıları eksik saydığını, şike yaptığını niyazi amcaya anlattık.güldü geçti gevrek gevrek. çok neşeli hoşsohbet bir adam niyazi amca. dereden tepeden bol hikayesi var.






arıları açıp şöyle bir inceledik.yeni yeni bal gelmeye başlamış. ancak basıra durumu hala sakat.yeterince faaliyet görünmüyor. havalar uygun şartlara geldi. sıra basıranın oluşmasında. hayırlısı...herkes referandumda bile böyle demedi mi.herşey yüzde yüz olacak değil ya.





hayri tezcan ve hüseyin çetin arılarını bu sene biraz daha tarlalardan yukarıya koydular. geçen sene yağmurlarda sel, çamur işleri karıştırmış. ön taraftaki ekilip dikilen alana arı koyulmadı.arkadaki sekilere, sert yerlere koyuldu.














hüseyin ustanın arıları yaylada basıra beklerken bir hafta içinde biraz zayıflamış.hatta bir kovan yağmalanmış, sönmüş.benimkiler zorlar ovasında susamda durdu.ancak orada da pek birşey bulamadılar.


arıları kapatıp, abbas yolcu tuttuk evin yolunu.çoban osman bizi evine davet etti.bir güzel karnımızı doyurup öyle yolcu etti.uydu cihazı büyük ihtimal resetlenmiş. next marka olunca kolayca otomatik aramayla yapacaktık. ancak sabah namazından beridir ceryan kesikmiş.olmadı.yolda başka çobanları gördük.kuyulardan kovayla su çekip keçileri suluyorlardı.keçi peyniri için seneye görüşmeler yaptık.bu sene için peynir sezonu kapanmış.iyi bal,peynir haberlerinde buluşmak dileğiyle...tüm arıcılara selamlar.














1 yorum:

Adsız dedi ki...

sayın hocam tebrikler en ince ayrıntılara kadar anlatmışsınız teşekkürler. bu yıl böyle oldu napalım. inşallah birgün 100 adet kovanla en az 100 teneke bal almayı allah nasip etsin...