26 Ağustos 2010 Perşembe

ÇAM BALI BEKLEMEDE

Geçen günlerde çam balının basıra durumunu tesbit için Hüseyin Çetin ve kayın pederi ile Dodurga/Bel'e gittik.Günlerden beri süren sıcaklar basıra yapan böcekleri öldürmüş.Çam balı için havaların düzelmesi beklenecek.Yani yağmur, çiğ, nem, serinlik.
Hüseyin usta saniyeler içinde çamın tepesine çıkıyor ve dalları inceleyip iniveriyor.Mübarek çocukluğundan beri çam ağacının başında sanki.
Hüseyin usta ve kayın pederi hem marangoz hem arıcı.Toplam 400 koloni arıları var.Web adresi http://www.tezcanbal.com/






Büyük ihtimal size de böyle bir mail gelmiştir.Odanıza koyduğunuz kaktüs radyasyonları emiyor diye.Biz de hemen kaktüs edindik.Odalara birer ikişer koyduk.



Doğadan kareler.



Esas kaktüs merakı olan yeğenlerim var.






Evin pencerelerine çeşit çeşit kaktüsler yetiştirip koyuyorlar.





Bazı bu işin meraklıları binlerce çeşit kaktüs yetiştiriyorlar evlerinde.Bir kaktüs bitkisinin bu kadar çeşitle floraya renk katması ne kadar güzel.







Dodurgaya orucun ikinci günü gittik ve yolda hep serap gördük.Dodurga dediğimiz yer susuz bir yer.O kadar susuz ki ancak Urfa Mardin onunla yarışır.7 mahalleli bir köy.Yüzlerce su kuyusu ve sarnıç var.İnsan kendini 1000 yıl önceki bir medeniyetin içinde zannedebilir o su kuyularını ve sarnıçları görünce.Seki mahallesindeki su sarnıcı turizmcilerin işine yarayabilir.Yine Dodurga'nın mahallelerinde milattan öncesine ait filmler çekilebilir.


Çam balı o kadar kısa sürede bolca elde edilebilen bir bal ki kıymeti tam bilinmiyor.Bizim Fethiye'nin insanı çiçek balını evine bile almaz.Çam balı kaşık kaşık yesen bile insanı yakmaz.İşte bu damak tadı Fethiyeliye çiçek balı yedirmez.Halbuki her balın ayrı bir değeri vardır.
Çam balında genelde üç kesim olur.Birinci süzmede yayladan kalan çiçek balları da olduğu için tadı biraz daha yakıcıdır.
Dodurga o kadar susuz. Ancak hemen arkası deniz.Ölüdeniz'e de yakın.Dodurga Faralya arasındaki yol biraz daha düzeltilmiş.İftar oluversin diye güneşin batmasını, ezan-ı muhammedinin okunmasını bekliyoruz.Aynen havanın serinleyip çam balının basırasının olmasını beklediğimiz gibi.İnsan nefisle donatılmamış mı?Tabi ki ektiği olsun, sattığı para etsin, diktiği büyüsün ister.
Herkese sağlıklı, hayırlı ramazanlar...