7 Temmuz 2010 Çarşamba

iskender palanın hikayesi




İskender Pala'nın çok anlattığı bir hikaye vardır:
Bahçıvan bahçedeki güllerden birisini her gün sever, okşar, onunla hep güzel sözlerle konuşur.Bir süre sonra gül bahçıvanın girdiği kapıya doğru başını eğer.Edebiyatın sıradan bir hikayesi gibi görünen bu olayla ilgili aşağıdaki bilimin bulgularını okumamızda fayda var.
Japon elektronik mühendisive sibernetikçi Dr.Ken Hashimito, bitkilerden yayılan dalgalardan modile edilmiş sesler elde etmeye çalışmıştı.Bitkileri çok seven eşi ile birlikte yaptıkları çalışmalar sonunda, kaktüsten gelen sinyalleri belirleyerek,sese karşılık vermeyibaşarmışlardı.Hashimitolar,kaktüse yirmiye kadar toplama yapmasını da öğretmişlerdi.İki tane ikinin kaç ettiği sorulunca ,gelen cevap grafiğe dönüştürüldüğünde , belirgin ve bir birine bağlı dört tepe oluşturanseslerle karşılık veriyordu bitki….
Bir Biyoloji bilgini olan Lyall Watson da bitkilerin yaydıkları dalgalarısibernetik yönden incelemeye çalışnmış ve bitkilerin gönderdikleri sembolleri bir amplifikatörden yükselterek, elektronik makineye iletmeyi başarabilmişti.Bitkiler;kendilerine zarar veren,dalını koparan,çiçeğini ezen kişiyi tanıyor ve o kişi yanlarına yaklaşınca, ilattikleri dalgalarelektronik makinede kolayca anlaşılıyordu.
Lyall Watson bu durumu anlayınca, kendi deyimi ile bitkilerle “Katil Kim?”oyunu oynamaya başlamıştı.Çeşitli yerlerde va labaratıvarlarda bu oyunu oynuyor ve çiçeğe zarar veren kişileri çiçeğe yaklaştıkları anda,makinede beliren sembollerden kolayca buluyordu.
Ancak birgün çok ilginç bir durumlşa karşılaşmıştı.Florida’da iki sklamen çiçeği deney yapmak için altı kişi çağırmıştı.Bu sklamenlerden biri bilgisayara bağlı idi.Altı kişinin belirli aralıklarla çiçeklerin bulunduğu odaya girmelerini , içerden birinin makineye bağlı olmayan sklamene zarare vermesini, dalını koparmasını istemiş ve kendisinin bunu kimin yaptığını bulacağını söylemişti.

Bu altı kişi istenileni yapmışlardı.İçlerinden biri de makineye bağlı olmayan çiçeğe zarar vermişti.Watson,o çiçeğin yanında bulunan vemakineye bağlı olan çiçekten gelen bilgilerle, kimin çiçeğe zarar verdiğini bulmaya çalıştı.
Altı kişi sıra ile çiçeğin yanına yaklaşmaya başlamışlarddı.Makineye bağlı olan çiçekten ,iki kişi için makineden acı sinyaller alınmıştı.Watson bu kişilere ikisininde hasar yaptığını söyleyince , o kişilerden biri hasarı yapmış olduğunu kabul etmiş, ancak diğeri çiçeğe hiçbir şey yapmadığını ileri sürmüştü.Oysa makine, o kişi çiçeğe yaklaştığındaacı acı sinyaller gönderiyordu.
Watson bu durum karşısında kim olduğunu ve nereden geldiğini sormuştu. O kişi de gayet sakin bir biçimde “Ben bahçıvanım, şimdi çim biçmekten geldim” karşılığını vermişti.Makineye bağlı olan çiçek sanki “Bu adam profosyonel katildir.Sülalelemizi kesti!”dercesine sinyal göndermişti.

Kaynak: Çevre El Kitabı 108- 109
Çevre ve Orman Bakanlığı Yayını2008

Hiç yorum yok: